Tehnologia de război care folosește drone kamikaze bagă spaima în toate țările

de: Mădălina Bahrim
30 04. 2021

Experții atrag atenția asupra unui nou pericol, în contextul în care există tensiuni tot mai vizibile la nivel global, în numeroase regiuni, cea mai apropiată de noi fiind situația conflictuală dintre Rusia și Ucraina.

Noul pericol e dat de faptul că, în eventualitatea unui nou conflict, națiunile dispun de o tehnologie de ultimă generație, ce poate face ravagii, dar și de faptul că par angrenate într-o noua cursă a înarmării. Este vorba despre formarea „raidurilor” de drone, care marchează începutul unei noi ere în atacurile aeriene.

Roiurile de drone – tehnologia de război aerian care marchează o nouă eră 

Totul a început la 25 octombrie 2016, pe poligonul de la China Lake (California), Atunci, SUA prin intermediul a trei F / A-18D ale Vx-30, „roiul” Marinei Statelor Unite, au eliberat 103 „micro-drone” de tip Perdex.

Acestea au efectuat o misiune de recunoaștere comportându-se autonom ca un roi de insecte. Momentul e marcat de analisti ca fiind startul unei noi ere in razboiul aerian.

Ingrijorarea vine din ușurința conceperii și obținerii unor astfel de dispozitive

Ceea ce ingrijorează cu adevărat este faptul că dronele sunt extrem de accesibile, practic pot fi cumpărate din orice magazin de electrocasnice și, mai mult decât atat, Perdex au fost proiectate de un grup de studenți la catedra de inginerie a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) folosind componente disponibile în comerţ.

Proliferarea globală e extrem de probabilă, în contextul usurinței cu care se pot realiza și dobandi aceste tehnologii, cred experții.

Crearea unui roi de drone este practic o problemă de programare

Crearea unui roi de drone este practic o problemă de programare: dronele mici pot fi cumpărate cu ușurință în magazinele de electronice sau, pur și simplu, pot fi construite cu bandă adezivă și placaj, așa cum a făcut IS în Siria, unde se pare că le-a folosit în cel puțin două încercări de atacuri împotriva bazelor rusești: în ianuarie 2018, un roi de UAV-uri au atacat baza Hmeimim și centrul logistic al bazei navale Tartus și 13 dintre ele au fost doborâte sau interceptate de sistemele de apărare; în luna august al aceluiași an, alte 45 de mici drone artizanale au fost interceptate și distruse de apărarea rusă a bazei.

Rusia a preluat rapid ideea și pare să îi placă

Ca urmare a acestui fapt, rușii se pregătesc să recupereze teren și să acopere golul tehnologic care separă Rusia de Statele Unite, China, Turcia și Israel în domeniul sistemelor aeriene autonome și al apărării acestora.

Unitățile ruse par să fi folosit câteva zeci de drone „kamikaze” Lancet-3 pentru a ataca teroriștii din Siria, a declarat pentru Ria Novosti o sursă din complexul militar-industrial, conform it.insideover

„Anul trecut, pentru testarea în condiții de luptă, un lot experimental de muniție Lancet a fost predat grupului de forță rus din Siria. Aceste drone au efectuat deja câteva zeci de atacuri de înaltă precizie asupra teroriștilor, fiind demonstrată eficiența elevată a noului complex”, a declarat sursa, care a adăugat că tactica utilizării acestui nou tip de armă este încă în curs de studiu. Aceeaşi sursă a mai raportat atunci că alte drone „kamikaze”, Kubs, erau utilizate în Siria din 2019.

Zala Aero Group, care pretinde a fi principalul producător de sisteme fără pilot din Rusia, a fost fondat în 2005 de pasionații de drone fiind achiziționat ulterior de Kalashnikov pentru a deveni un jucător solid în industrie. Până în prezent, forțele rusești au folosit pe scară largă micile drone pentru recunoaștere: utilizarea lor fiind strâns legată de unitățile de artilerie pe distanțe lungi care au intrat în acțiune în conflictul ucrainean.

Rusia pare să fi folosit puțin dronele portabile letale, cum ar fi SwitchBlade din SUA, însă această tendință este destinată să se inverseze datorită noilor creații ale grupului Zala.

Și, totuși, rușii duc tehnologia la un alt nivel

Adevărata noutate rusească stă în formularea unui concept operațional diferit de cel al atacului asupra obiectivelor prestabilite. Aici se adaugă o altă creație Zala Kubs, şi anume drona Lancet 3. Drona are o greutate maximă la decolare de 12 kilograme, cu o sarcină utilă de război de trei, și este echipată cu o aripă cruciformă.

Lancet 3 este lansată dintr-o catapultă, iar aterizarea nu este prevăzută, deoarece vehiculul trebuie să se autodistrugă atunci când lovește țintele inamice. Lancet 3 are o viteză de croazieră de până la 110 kilometri pe oră, dar când indică o țintă terestră sau aeriană, accelerează până la 300. Raza de acțiune este dată în jur de 40 de kilometri.

Deci este o dronă „kamikaze”, dar care va fi utilizată, într-un număr adecvat de exemplare, ca un fel de „câmp minat” aerian, urmând conceptul operațional de „muniții flotante”, sau sisteme de arme care „rătăcesc” pe câmpul de luptă, așteptând să găsească o țintă.

Dronele Lancet 3 ar rămâne, aşadar, să patruleze în zbor și, atunci când va apărea o dronă inamică, se vor arunca simultan asupra ei, detonând focosul.

Acest tip de tactică a fost folosit pe scară largă în timpul recentului conflict din Nagorno-Karabah, unde dronele azere (de fabricație turcă și israeliană) au lovit pozițiile de artilerie armene, concentrațiile de trupe și vehiculele blindate, ucigându-le. Moscova a fost extrem de impresionată de ceea ce s-a întâmplat în acel conflict și, în consecință, a dat un impuls programului contra-Uav, folosind dronele kamikaze pe post de “loitering munitions”.

Să sperăm ca dronele nu vor ajunge să fie folosite astfel

Prin urmare, noua tehnologie ridică mari îngrijorări privind capacitățile sale de distrugere în masă și ușurința achiziționării unor astfel de dispozitive.

Ne rămâne doar să sperăm că aceste tehnologii nu vor fi folosite în scopuri distructive și că vor servi doar la progresul științific, însă nu putem să nu privim cu neîncredere către viitor, în condițiile în care omenirea este zguduită de tensiuni și conflicte.